tiistai 23. kesäkuuta 2015

Vegaanihunajaa - Veganhonung

Nyt on pakko kerrankin blogata resepti. Opettelin nimittäin tekemään "hunajaa" voikukista, ihan ilman mehiläisiä! Tai no, voikukista ja sokerista. Mutta kumminkin - lopputulos on todella paljon juoksevan metsähunajan kaltaista niin maultaan, väriltään kuin käytöltäänkin. Hyötykäyttöä keltaisille rikkaruohoille :)

Tarvitset:
200 g tuoreita voikukan kukkia. Se on sellainen vähän alle litra...
1 (luomu-)sitruuna (kuori ja mehu)
1l vettä
1 vaniljatanko
500 g sokeria

1) Perkaa kukat, poista vihreät osat mahdollisimman hyvin (tekevät kuulemma hunajasta kitkerää). Jäljellä pitäisi olla n. 100g keltaisia kukkaosia. Älä tarpeettomasti pese/huuhtele kukkia, jotta niissä olisi mahdollisimman paljon siitepölyä jäljellä!

TÄSSÄ menee aikaa - DET här tar tid
 2) Keitä kukkia raastetun sitruunankuoren, halkaistun vaniljatangon ja veden kanssa n. 7 minuttia.

3) Seisota lientä yön yli

TUOKSUU jännältä - DOFTAR spännande


4) Siivilöi, lisää mehuun sokeri ja 2 rkl sitruunamehua

5) Keitä lopuksi ilman kantta miedolla lämmöllä hunaja-/siirappimaiseksi. Tässä voi vierähtää tunti tai parikin (itselläni n. 2h), mutta lopussa kiitos seisoo ja kattilassa poreilee laihan mehun sijaan sitkeämpi kultainen "hunaja".

Nauti teessä, leivonnaisissa, juomissa, leivän päällä...

VALMISTA! FÄRDIGT!

Nu måste jag blogga ett recept. Jag lärde mig nämligen att koka "honung" av maskrosor, helt utan bin! Eller nåja, av maskrosor och socker. Men ändå - resultatet liknar väldigt mycket flytande skogshonung såväl till smaken och färgen som användningen. Ett nytt sätt att dra nytta av trädgårdens gula ogräs :)

Du behöver:
200g färska maskrosblommor (d.v.s. lite under en liter...)
1 (bio-)citron (skal och saft)
1l vatten
1 vaniljstång
500g socker

1) Rensa blommorna, avlägsna de gröna delarna så gott det går (de lär göra honungen bitter). Efteråt borde du ha ca. 100 g gula delar kvar. Skölj inte blommorna i onödan så att det finns så mycket pollen som möjligt kvar!

2) Koka blommorna med vatten, rivet citronskal och kluven vaniljstång  i ca. 7 minuter.

3) Låt stå över natten

4) Sila, lägg till socker och 2 msk citronsaft

5) Koka till sist utan lock på mild värme tills saften är sirap-/honunglik. Det här kan ta ett par timmar (jag behövde nästan 2h), men det lönar sig - till sist har du guldfärgad honung i kastrullen.

Servera med te, bakverk, drycker, på bröd...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näin kommentoit:
1. Kirjoita kommenttisi
2. Valitse profiili valikosta... jos et tiedä, mitä tällä tarkoitetaan, valitse huoletta alin vaihtoehto, "nimetön".
3. Minä saan kommenttisi heti sähköpostitse itselleni. Se tulee näkyville blogiin kaikkien muidenkin luettavaksi heti kun hyväksyn sen. KIITOS!

Så här kommenterar du:
1. Skriv vad du har på hjärtat
2. Välj profil från menyn (kommentera som)... ifall du inte vet vad dessa profiler är för något, välj det nedersta alternativet (anonymt)
3. Jag får ditt kommentar direkt per e-post. Den blir synlig till alla läsare på bloggen genast då jag godkännt det först. TACK!